Accepteer cookies om deze inhoud in te laden.

Opening van de tentoonstelling Steve Bannon: A Propaganda Retrospective waarin propaganda onderzoeker en kunstenaar Jonas Staal een nieuw hoofdstuk aan zijn doorlopende propaganda onderzoek toevoegt met een retrospectieve blik naar de films en het culturele en politieke werk van Stephen K. Bannon. Tijdens de opening zal Jonas Staal en curator Marina Otero Verzier (Het Nieuwe Instituut) een publieke discussie starten omtrent de rol van alt-right en ultranationalistische propaganda kunst met Lauren Alexander (designcollectief Foundland) en NIDA-politicus Nourdin el Ouali. Moderatie wordt verzorgd door journalist en schrijver Chris Keulemans.

datum
19/04/2018
tijd
19:30 – 21:00
taal
Engels
verder deze avond

Pop-in expo: Gear Up

17:00 - 22:30 Preview: Steve Bannon: A Propaganda Retrospective tentoonstelling

18:00 - 19:30 Thursday Bite

19:00 - 21:00 Night Shift: Interactive Storytelling Meetup Rotterdam

19:30 - 20:30 Boekpresentatie: Blokken door Viktor Hachmang

19:30 - 21:30 Thursday Night Workshop: Shailoh Phillips - Critical Making

Museum open tot 21:00

locatie

Het Nieuwe Instituut
Museumpark 25
3015 CB Rotterdam

toegang

Standaard€ 7,50
Studenten, Members en Vrienden van Het Nieuwe Instituut€ 3,75
Thursday Bite€ 7,50

Stephen K. (Steve) Bannon is, naast zijn voormalige functie als hoofdredacteur van Breitbart News, bekend vanwege zijn rol als campagnemanager en als adviseur van de huidige president van de Verenigde Staten, Donald Trump. Het is minder bekend dat Bannon tevens negen filmpamfletten op zijn naam heeft staan; van The Face of Evil (2004) tot Torchbearer (2016). In deze films, die het format van de documentaire benutten, schetst Bannon een apocalyptisch beeld van de wereld, geteisterd door economische crisis, seculair hedonisme en islamitisch fundamentalisme.

Jonas Staal

Jonas Staal (1981) is kunstenaar en oprichter van de artistieke en politieke organisatie New World Summit (2012-doorlopend) en de campagne New Unions (2016-doorlopend). Het werk van Staal bestaat uit interventies in de publieke ruimte, tentoonstellingen, theaterstukken, publicaties en lezingen, die zich richten op de relaties tussen kunst, democratie en propaganda. Tot zijn recente solotentoonstellingen behoren Art of the Stateless State (Moderna Galerija, Ljubljana, 2015), New World Academy (Centraal Museum, Utrecht, 2015) en After Europe (State of Concept, Athens, 2016). Zijn projecten zijn over de hele wereld tentoongesteld, onder meer op de 7e Biënnale van Berlijn (2012), de 31e Biënnale van São Paulo (2014) en de Oslo Architecture Triennial (2016). Tot de recente boeken van Staal behoren Nosso Lar, Brasília (Jap Sam Books, 2014) en Stateless Democracy (BAK, 2015). In 2018 promoveerde Staal aan de Universiteit Leiden met zijn proefschrift Propaganda Art from the 20th to the 21st Century.

Foundland Collective

Foundland Collective is opgericht door de Zuid-Afrikaanse Lauren Alexander en de Syrische Ghalia Elsrakbi en is gevestigd in Amsterdam en Cairo. Als platform doet Foundland onderzoek door een samenwerking tussen kunst, design, schrijven en educatie te bewerkstelligen. Vanuit een niet-Westers positie wordt kritisch gereflecteerd op de betekenis van politiek engagement en storytelling vanuit de-koloniaal perspectief. Foundland Collective heeft in 2015 de Smithsonian Artist Research Fellowship gewonnen voor onderzoek in het grootste Arabische archief en stond op de shortlist voor de Prix de Rome in 2015 en Dutch Design Awards in 2016. 

Nourdin el Ouali

Nourdin el Ouali is lijstrekker van de islamitische politieke partij NIDA.

Thursday Bite

Eet voorafgaand aan de Thursday Night een hapje mee met sprekers, gasten en medewerkers van Het Nieuwe Instituut. Het Nieuwe Café biedt om 18.00 uur de ene keer keuze uit verschillende soepen met brood, of quiche met salade. Dinervouchers à € 7,50 zijn tot een dag tevoren te krijgen via de Tickets-link op deze pagina.